Tilbake til alle arrangementer

Hibakujumoku - Messages from the Silent Witnesses

  • Stavanger Botaniske hage (kart)

Wonderful World 2024 samarbeider med Ekuko Naka, Landskapasarkitetk MNLA og Green Legacy Hiroshima, som åpner utstillingen «Hibakujumoku - Messages from the silent witnesses» i Ullandhaug-skogen like over Botanisk hage i dag.   


Åpningsarrangementet foregår  kl. 11-12:00, og etterfølges av enkel servering i Botanisk Hage fra 12-13:00. Utstillingen er så åpen hele døgnet i hele juni - og gratis. Kunstner er Helene Espeland-Selvåg, Yumiko Ashley og John Derek Bishop. Kurator og prosjektleder er  Ekuko Naka. 


Hva er Hibakujumoku? Da «Little Boy» detonerte over Hiroshima 6. august 1945 i 600 meters høyde over bakken, oppsto en trykkbølge med varme som brant opp så å si alle bygninger og alt liv i to kilometers radius fra hyposenteret. En tredel av Hiroshimas befolkning – 140 000 mennesker – døde, halvparten umiddelbart, den andre halvparten av skadene, i løpet av fire måneder. Katastrofen var total. Fra ruinene skjøt det likevel enkelte grønne skudd allerede neste vår, noe som ga enormt håp til de overlevende. Det viste seg at en del trær hadde overlevd. Kronene og stammene var brent opp i varierende grad, men røttene og deler av stammene hadde overlevd. Enkelte av disse spirte først flere år senere.

Den japanske betegnelsen på de overlevende trærne er hibaku jumoku. Disse har blitt grundig hegnet om, enkelte har blitt flyttet fra sine opprinnelige lokaliteter og fortsatt lever ca.200 av dem i Hiroshima og Nagasaki til sammen . I 2011 ble Green Legacy Hiroshima stiftet, med støttet bl.a. av UNITAR, for å spre frø og småplanter av de overlevende trærne til botaniske hager og offisielle institusjoner verden over. Listen på femti arter omfatter kamfertre, japansk kristtorn, kakitre, eukalyptus, et fåtall av dem hardføre her til lands, som storrobinia og Ginkgo biloba. Trærne spiller en viktig rolle i å minnes historien om Hiroshima og Nagasaki, som fredstrær og levende minnesmerker. Avleggere er plantet også i Norge, bl.a.i botanisk hage i Oslo og Stavanger. (NB! de er plantet i flere steder enn bare Oslo og Stavanger),

Stavanger botanisk hage har tidligere mottatt frøplanter fra Hibakujumoku, utstillingen er slik også en offisiell markering av mottakelsen av frøplantene. Utstillingen tar sikte på å utforske hvordan trærnes tause budskap, som en levende kulturarv, kan formidles gjennom kunst og landskap. Prosjektet som sådan har en pedagogisk tilnærming hvor en ønsker å skape ny kunnskap og nye metoder for å formidle et universelt viktig budskap. Det er et mål å nå frem med refleksjon over betydningen av fred, natur og demokrati, gjennom å løfte frem Hibakujumoku som hendelse og symbol. 

Åpning ved Ekuko Naka, prosjektleder og kurator. Prosjektets hjemmeside er: http://hibakujumoku.no/ 

Kunstner er Helene Espedal-Selvåg, Yumiko Ashley og John Derek Bishop.

Programmet er blitt til i samarbeid med Ekuko Naka og Helene Espedal-Selvåg. Sistnevntes tepper pryder for øvrig Scene 2 under festivalen, laget etter et besøk av Hibakujumoku i Hiroshima (NB! Kun besøk i Hirsohima og ikke i Nagasaki) våren 2024. 

PS! Vi minner også om samtalen på Scene 2 på TOU kl 16:00 «Hibakujumoku - Nature as Casualty of War», som følger opp utstillingen og temaet. Deltagere er: Kevin Koui Naka Meeg, Tomoko Watanabe, Andreas Løvold, Adam Welz og Anders Dunker. Prosjektets hjemmeside er: http://hibakujumoku.no/

Forrige
Forrige
31. mai

Kniv og Taffel Swingjazzorkester

Neste
Neste
1. juni

The Healing Voice - Sound Healing Workshop with Jill Purce