Tilbake til alle arrangementer

Hibakujumoku - Nature as Casualty of War

Filmen «Oppenheimer» vant nylig det meste av Oscars, det for en film som ikke bruker et eneste sekund på å vise fram virkningen av det mest destruktive menneskeheten noen gang har utført mot seg selv og naturen. Det vestlige geniets kamp for å utvikle atombomben, på toppen av Einsteins vitenskapelige gjennombrudd, får vi to og en halv time med, frem til «suksess».

Da «Little Boy» detonerte over Hiroshima 6. august 1945 i 600 meters høyde over bakken, oppsto en trykkbølge med varme som brant opp så å si alle bygninger og alt liv i to kilometers radius fra hyposenteret. En tredel av Hiroshimas befolkning – 140 000 mennesker – døde, halvparten umiddelbart, den andre halvparten av skadene, i løpet av fire måneder. Katastrofen var total. Fra ruinene skjøt det likevel enkelte grønne skudd allerede neste vår, noe som ga enormt håp til de overlevende. Det viste seg at en del trær hadde overlevd. Kronene og stammene var brent opp i varierende grad, men røttene og deler av stammene hadde overlevd. Enkelte av disse spirte først flere år senere.

Den japanske betegnelsen på de overlevende trærne er "hibaku jumoku". Disse har blitt grundig hegnet om, enkelte har blitt flyttet fra sine opprinnelige lokaliteter og fortsatt lever 200 av dem i Hiroshima og Nagasaki, til sammen. I 2011 ble Green Legacy Hiroshima stiftet, med støtte bl.a. av UNITAR, for å spre frø og småplanter av de overlevende trærne til botaniske hager og offisielle institusjoner verden over. Listen på femti arter omfatter kamfertre, japansk kristtorn, kakitre, eukalyptus, et fåtall av dem hardføre her til lands, som storrobinia og Ginkgo biloba. Trærne spiller en viktig rolle i å minnes historien om Hiroshima og Nagasaki, som fredstrær og levende minnesmerker. Avleggere er plantet også i Norge, bl.a. i botanisk hage i Oslo og Stavanger.

Wonderful World presenterer Hibakujumoku og inviterer til en samtale om naturen som offer for krig, og til en samtale om hvordan en bedre naturforståelse er et av våre få håp for fremtiden.

Kort innledning ved Kevin Koui Naka Meeg, elev St. Olav VGS og medlem av den norske prosjektgruppen for «Hibakujomuko»

Deltagere -

Tomoko Watanabe, grunnlegger av Green Legacy Hiroshima, driver NGO-en «ANT Hiroshima», hun mottok Kiyoshi Tanimoto Peace Prize i 2022

Andreas Løvold, arborist UiO botaniske hage

Adam Welz, Sør-Afrikansk forfatter, naturkonservator, filmmaker og fotograf, siste bok er «The End of Eden: Wild Nature in the Age of Climate Breakdown»

Moderator er Anders Dunker, forfatter, journalist, filosof og maler, hans kommende intervjubok om naturen heter «Ukjent territorium»

Programmet er blitt til i samarbeid med Ekuko Naka og Helene Espedal-Selvåg. Sistnevntes tepper pryder Scene 2 under festivalen, laget etter et besøk av Hibakujumoku i Hiroshima og Nagasaki.

PS! Vi minner også om kunstutstillingen «Messages from the silent witnesses», som åpner denne dagen i Ullandhaug-skogen like over Botanisk hage. Åpningsarrangementet er lørdag 1.juni kl.11-12:00, etterfulgt av enkel servering i Hagen fra 12-13:00. Utstillingen er så åpen hele døgnet i hele juni - og gratis. Kunstner er Helene Espedal-Selvåg, John Derek Bishop og Yumiko Ashley. Kurator og prosjektleder er Ekuko Naka. Prosjektets hjemmeside er: http://hibakujumoku.no/

Forrige
Forrige
1. juni

On Clitoris, Sex, Anarchism and Feminisms

Neste
Neste
1. juni

The Science of AI