Tilbake til alle arrangementer

Kan KI redde krigsflyktningenes mentale helse?

Krigen i Ukraina har medført en historisk stor tilstrømming av flyktninger over hele Europa, også til Norden og Norge. Vi spør: Hva med krigsflyktningenes mentale helse? Kan vi lettere finne frem til de mange som virkelig har bruk for hjelp, ved å bruke KI og maskinlæring?

Mange av dagens krigsflyktninger vil ha opplevd voldsomme krigshandlinger på nært hold, og en god andel av dem vil utvikle psykiske helseutfordringer, som f.eks. posttraumatisk stressyndrom (PTSD). Derfor er det avgjørende at de med størst risiko for å utvikle f.eks. PTSD, identifiseres på et tidlig tidspunkt, slik at forebyggelse og behandling kan settes inn tidlig nok med rette verktøy. Kan maskinlæring og KI hjelpe oss med å forstå samspillet mellem komplekse faktorer og indikatorer, som øker elller minsker risikoen for mentale helseproblemer i mottaksland – og til sist kanskje også å utvikle modeller som kan hjelpe oss med å finne de som har bruk for hjelp?

Innledning ved Karen-Inge Karstoft, trauma- og PTSD-forsker ved København Universitet som arbeider med konsekvenser av krig på flyktninger og soldater

I samtalepanelet -

- Ishita Barua, lege med doktorgrad i kunstig intelligens i medisin, prisbelønnet AI-forsker og tidl gjesteforsker ved Harvard Medical School, kåret til en av Norges 50 fremste Tech-kvinner, gitt ut boken "Kunstig intelligens redder liv - AI er legenes nye superkrefter".

- Hilde Nagell, rådgiver Agenda, doktorgrad i statsvitenskap, spesialområde politisk filosofi, opptatt av etikk og verdispørsmål, arbeidet mye ved tema som ytringsfrihet, forskningsetikk og velferdsstatens rolle, skrevet boken «Digital revolusjon- hvordan ta makten og friheten tilbake» 

Moderator er Johanne Pontoppidan Tuxen, journalist Information, redaktør, forfatter av «Naturvitenskapen gjenfortalt», bok om «Energiens historie» kommer høsten 2024

Forrige
Forrige
31. mai

Dark Matter

Neste
Neste
31. mai

Norges farligste menn - forvaring og fremtid?