Tilbake til alle arrangementer

Kan traumer heles?

I det mest helsebesatte samfunnet noensinne har helsa aldri vært dårligere. Europas største helseutfordring i det 21. århundre er mentale lidelser, viser en fersk undersøkelse, beskrevet i ScienceDaily. Så kan vi spørre: Blir vi syke av det samfunnet som vi har skapt rundt oss? Lever vi i traumatiserende samfunn? Er det forklaringen? Har vi, særlig i Vesten, laget oss et individorientert samfunn hvor vi sørger for å være frakoblet det som kan hele oss? Overlatt til vårt stadig sykere selv i et sykt samfunn, til medisiner som doper ned og en samtaleterapi som ikke virker?

Vel, traumer er samtidig blitt et moteord. Vi snakker om traumer som aldri før: det fyller populærkulturen, alt kan være «traumatisk», influensere legger ut om egne barndoms-«traumer» for åpent kamera. Er det ikke slik at de aller fleste klarer å leve helt fint med sine traumer? For de fleste medfører traumatiske hendelser en forbigående reaksjon, de fleste kommer seg, kun et mindretall utvikler psykiske lidelser som PTSD.

Men hva er et traume? Det fins traumer med stor T og liten t, har vi hørt. Det fins PTSD og kompleks PTSD, har vi hørt. Kan det være sant at én av fem mennesker går rundt med sår som ligner traumer? I så fall med hvilken betydning for samfunnet, og ikke minst helsevesenet? Forskere i mange felt over hele verden jobber hardt i 2024, med å forstå den stadig mer graverende sammenhengen mellom traumer, generasjoner og samfunn.

Wonderful World setter traumer og noen traumeterapeutiske retninger under lupen. Vi spør: Hvem er vi i et traumatiserende samfunn? Hva slags terapiformer er det som duger mot traumer? Kan traumer behandles og heles?

Innledning ved Mai Camilla Munkejord, forfatter, podcaster og skriveveileder, tidligere professor i rurale studier ved UiT og senere i innovasjon, entrepenørskap og regional utvikling ved Høgskulen på Vestlandet, traff den berømte veggen i 2020, og tok seg gjennom omfattende helingsprosesser, som hun beskriver inngående i boka «La masken falle. En personlig fortelling om å gi slipp på barndomstraumer» (2022)

Panelsamtale med -

- Karen-Inge Karstoft, trauma- og PTSD-forsker ved København Universitet

- Audun Myskja, lege og forfatter, driver Myskja Senter for Livshjelp, siste bok er «Naturlig smertefri. Hva du selv kan gjøre»

- Sissel Bru Reksten, psykotraumeterapeut IoPT, kursholder og veileder ved NTF (Norsk Traumeterapeut-forening), lærer ved tverrfaglig videreutdanning IoPT, arbeidserfaring innen barnevern, IA-arbeid, ledelse, team og lederutvikling og attføring

Moderator TBA

Forrige
Forrige
30. mai

Uenighetsbar for unge i Resepsjonen! Tema: Enighet er oppskrytt!

Neste
Neste
30. mai

Det bioteknologiske fremtidsmennesket?