Tilbake til alle arrangementer

Teknologiens store vitenskapsteoretikere - Tema: Kyborg

Denne våren kommer professor Lars Nyre med boka «Teknologi. En teoretisk innføring». Her presenteres alle de viktigste filosofene og teknologiteoriene, fra Aristoteles og Bacons «teknologioptimisme» for bedre å dominere naturen, til singularitetens transhumane teoretikere i vår tid, slike som Donna Haraway, Nick Boström og Ray Kurzweil.

Vi har invitert ham til å lage en serie på tre miniforedrag og Q&A, hver gang med to fagportrett av teoretikere som gjerne er i opposisjon til hverandre i samme epoke, om et viktig tema fra teknologiens vitenskapshistorie. Vi konsentrerer oss om 1900- og 2000-tallet.

Kyborgmanifestet. Donna Haraway (1944 -) er en amerikansk biolog og vitenskapsteoretiker. I det halvt ironiske essayet "A Cyborg Manifesto" (1991) formidler Haraway en kritikk av de store industrielle systemene som dominerer utviklingen av datamaskiner og internett. Hun mener menneskene må omfavne muligheten til å bli kyborger; en blanding av mennesker og maskiner, for å kunne ta tilbake kontrollen over livene sine. Dette vil være særlig frigjørende for kvinner å bli kyborger, sier hun.

Superintelligente maskiner. Nick Bostrom (1973 -) er en svensk-britisk fysiker og filosof. I boken Superintelligence (2014) sier han at utviklingen av teknologi har kommet så langt at vi må forberede oss på at maskiner snart blir smartere enn oss. Han forklarer at dette vil kunne skje ved maskinell etterligning av hele menneskehjernen. Når denne metoden en dag lykkes, vil det oppstå superintelligendte tekniske kombinasjoner av maskiner og organismer. Slike skapninger er en forlengelse av det Haraway kaller kyborger.


Serien foregår torsdag til lørdag, 30. mai til 1. juni -

Torsdag kl 15:30: Effektivitet - Jaques Ellul og Herbert Simon.
Fredag kl 15:00: Eksistens - Hannah Arendt og Martin Heidegger.
Lørdag kl 15:00: Kyborg - Donna Haraway og Nick Boström.


Serien er slik en miniversjon av bokas ambisjon om å være en verktøykasse av teorier og perspektiver for den som ønsker å få en bedre forståelse av teknologiutvikling og av teknologier og vårt forhold til dem.

Miniforedrag med Lars Nyre, professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Han underviser i medievitenskap, journalistikk og medie- og interaksjonsdesign ved UiB, og er sentral i undervisning og forskning i Media City Bergen. Nyre er ekspert på mediedesign, innovasjonsteori og utforsking av ny teknologi for journalistikk og medievirksomhet.

Forrige
Forrige
1. juni

Takknemlighetens filosofi

Neste
Neste
1. juni

On Clitoris, Sex, Anarchism and Feminisms