Tilbake til alle arrangementer

Skapende terapiformer - fremtidens terapi?

Redaksjonen leste forleden den danske psykologen, filosofen og forfatteren Svend Brinchmann som framsnakket «håndarbeidsterapi», som en fremtidsretta terapiform. Akkurat som psykoterapien og i sær traumeterapien har sett en formidabel ny interesse, har alle skapende terapiformer, altså terapi som er handlingsorientert og vektlegger erkjennelse og endring gjennom opplevelser og erfaring, blitt stadig mer populære.

Dette er terapiformer i utkanten av det offentlige helsetilbudet. Alt mens den kognitive samtaleterapien det offentlige som regel tilbyr i stadig mindre grad virker til å appellere til en befolkning med stadig større mentale helseproblemer.

Hva er skapende terapiformer? Kunstterapi er en selvstendig terapiform der forestillingsevnen og den skapende prosess er sentral. Kunstens evne til å uttrykke og fremkalle følelser og assosiasjoner har til alle tider blitt brukt i møte med menneskelig lidelse som en integrert del av rituelle helende prosesser og overgangsriter verden over. I dag finnes det en rekke kjente terapiformer som har sitt grunnlag i kunst, som f.eks. musikkterapi, billedterapi, skriveterapi, psykodrama og danseterapi, men også lek, seksualitet og bøker aktiverer helende muligheter.

Vi har invitert et spennende lag av tenkere og terapeuter i forskjellige felt, til en utforskende samtale om helende handlinger og egenterapi gjennom kunst-, lek- eller håndtverksorientert aktivitet.

Panelsamtale med -

- Charlotte Lunde, leketerapi, lege, journalist og spesialist i barne- og ungdomspsykiatri, har vært programleder for NRK barne-tv og har i samarbeid med Rådet for Psykisk Helse laget «Pustepause», en app for å håndtere stress og angst, ga i 2022 ut boka «Lek og læring i et nevroperspektiv: Hvordan gode intensjoner kan ødelegge barns lærelyst»

- Audun Myskja, musikkterapi, lege og forfatter, lang fartstid med musikkterapi særlig overfor eldre og demenspasienter, driver Myskja Senter for Livshjelp, siste bok er «Naturlig smertefri. Hva du selv kan gjøre»

- Thor Magnus Tangerås, biblioterapi, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, forsker på transformative leseopplevelser, biblioterapi og litteraturformidling i praksis, altså på hvordan litteraturen kan forandre oss

- Kristina Merete, seksualitets- og kjærlighetsterapi, barnevernspedagog, i spesialhelsetjenesten, spesialisering i feminin seksualitet, driver kvinneportalen UnderLivet som tilbyr hjelp til å finne sin egen trygge og autentiske seksualitet

Moderator er Natasja Askelund, billedkunstner, kommentator og kunstskribent

Forrige
Forrige
30. mai

Hypnoterapi Live! Med debrief og samtale

Neste
Neste
30. mai

Festivalresonans og baksnakk