Tilbake til alle arrangementer

The Deep Sea and the Mining Business

Noen mener gruvedrift på havbunnen er uunngåelig – andre at det kan bli en av våre største tabber gjennom tidene, som ikke sier lite, akkurat. Det grønne skiftet krever enorme mengder sjeldne mineraler for å produsere teknologien som kan generere bærekraftig energi.

Problemet er bare at disse mineralene er vanskelige å få tak i, og at utvinningen av dem vanskelig kan kalles miljøvennlig. Søndag 2 juni viser vi dokumentarfilmen DEEP RISING som handler om det som er i ferd med å bli en het politisk potet internasjonalt – nemlig utvinningen av sjeldne metaller på havets bunn – og som stiller det ubehagelige spørsmålet om hvorvidt denne tilnærmingen til grønn energi faktisk er et skritt i feil retning eller til og med en fundamental trussel mot livet i havdypet?

Hva med Norge? I internasjonale forhandlinger om havbunnsmineraler har Norge vært et av svært få land som presser på for en snarlig åpning. De andre har vært Kina og Nauru, mens Storbritannia og andre har gått for moratorium (midlertidig forbud). Norge har altså gått foran, noe som kulminerte med at norske politikere den 9. januar i år gjorde vedtak om å åpne opp for leting og kartlegging for mineralutvinning på hele det norske havområdet. En rekke nasjoner har motsatt seg slik åpning, og EU-parlamentet har stemt for pause i utvinningen. Spørsmålet er: Bør vi eller bør vi ikke gjøre en vitenskapelig utredning av mulighetene i dyphavet for bærekraftig utvinning? Og har Norge ekstra gode forutsetninger for å gå foran her?

Wonderful World tar debatten med internasjonale størrelser, som også deltar i filmen DEEP RISING som vises søndag. Det overordna hovedspørsmålet er: Ligger løsningen på klimakrisa i havet? Hva gir mest bærekraft og livskvalitet - dyphavsboring eller ei? Har havet og livet i havet egentlig noen rettigheter, og hvem ivaretar dem?

Innledning ved Sandor Mulsow, mangeårig medlem av International Seabed Authority (ISA), FNs eget organ for å ivareta havets helse, professor ved UACh-Chile, maringeolog, tidligere direktør for EMMR-ISA, medlem av Global Future Council – World Economic Forum, foruten aktivist på havets vegne

I panelet -

- Walter Sognnes, geolog, industriutvikler, CEO Loke Marine Minerals

- Rune Høyvik Rosnes, teknolog, økonom og forretningsutvikler, EVP BD Deep C

- Kaja Lønne Fjærtoft, marinbiolog og Global leder for politikk på Deep Sea Mining i WWF

Moderator:
Anders Dunker, forfatter, journalist, filosof og maler, hans kommende intervjubok om naturen heter «Ukjent territorium» 

PS! Sjekk gjerne også festivalavisa for bidrag fra Sandor Mulsow: «Dyphavsboring i planetens tålegrense?»

Forrige
Forrige
31. mai

Kjernefysikk Q&A

Neste
Neste
31. mai

De unges klimaangst - hype eller mulighet for kursendring?