Tilbake til alle arrangementer

Agora 40 år inviterer Retorisk Forum til å lese biografien om Georg Johannesen

Wonderful World ønsker å være et levende og fremtidsorientert tidsskrift i liveversjon, som ønsker å samarbeide med de beste eksisterende tidsskriftene. «Agora - journal for metafysisk spekulasjon» er 40 år i 2023, og et av våre lengstlevende og mest innfytelsesrike tidsskrift i et par mannsaldre!

Ikke alle vet at Georg Johannesen var delaktig i oppstarten, som et slags aktivistisk formidlingsideal for det første Agora i 1983. Johannesen satt selv mange år i tidsskriftets redaksjonsråd. Når festivalen ville feire Agora-jubileet ved å invitere dem til festivalen, repliserte Agora med et ønske om å invitere det famøse Retorisk Forum, som hadde Georg Johannesen som leder fra 1988 til hans død i 2005, og be Retorisk Forum om å sitte inn i en kritisk og retorisk salong, som sammen leser den nye (og første) biografien om Georg Johannesen - med insiderblikk. Biografien kom i fjor, av Alfred Fidjestøl, som ble nominert til Brageprisen for innsatsen.

2 x Agora + 2 x Retorisk Forum -

- Arnfinn Åslund, førsteamanuensis språk og litteratur, grunnlegger av Agora i 1983

- Janicke Kaasa, førsteamanuensis nordisk litteratur, medredaktør av Agora siden 2020

- Ingrid Nielsen, poet og professor i spesialpedagogikk, medlem Retorisk Forum og skrevet om Georg Johannesen

- Hans Marius Hansteen, førstelektor filosofi, kjernemedlem i Retorisk fra 1988, siste publikasjon er en metaanmeldelse av resepsjonen av Alfred Fidjestøls biografi om Georg Johannesen, i «Kairos»

Ordstyrer er Amund Børdahl, universitetslektor i filosofi og retorikk, kjernemedlem i Retorisk Forum fra 1988

I en tid hvor alt akademisk skal være på dårlig engelsk, er Agora siden 1983 et opprop for nasjonal selvråderett på tenkningens område. Siste nr av Agora kom februar 2023, 650 sider om Dag Solstad, med 15 artikler om forfatterskapet, debatt og et 10-talls anmeldelser. Det er planer om et eget nummer om Georg Johannesen i 2024.

Retorisk Forum ble stiftet på en fagfyllefest i Hardanger i 1988, og fikk umiddelbart Georg Johannesen som leder. Myten er at forumet var Georg Johannesen sine disipler. Men etter atten års tro ledelse forlot han i 2005 både tiden og forumet, de gjenlevende stelte til nytt seminar. Til alles overraskelse og begeistring kunne seminardeltakerne konstatere at om Georg Johannesen hadde vært tilstede, ville han neppe sluppet til orde.

Georg Johannesen var dikter, essayist, maler, professor i retorikk og ganske mye mer. Hans «Ars moriendi eller de syv dødsmåter» ble i sin tid kåret til 1900-tallets viktigste diktsamling, slik hans «Den norske tenkemåten» av Dagbladet ble kåret til viktigste sakprosa siste halvdel av 1900-tallet.

Karl Ove Knausgård beskriver sitt møte med Georg Johannesen slik i «Min kamp»: - «Han hadde de mest følsomme øynene jeg har sett. De var fulle av sorg, og de tok alt inn. På vei ned bakken mot Hulen var jeg rystet, og jeg klarte ikke å tenke på noe annet. Han selv pratet hele veien, non stop pratet han, vennlig og trivielt, og jeg forstod at det var måten han klarte seg på. Han var så nær verden, og han var så nær andre mennesker, og så full av følelser at han for å klare seg måtte etablere en konstant, kontinuerlig avstand til alt og alle.»

Forrige
Forrige
2. juni

Kjernekreftene, klimaendringer og energitransformasjon

Neste
Neste
2. juni

Kall meg Tu