Tilbake til alle arrangementer

Naturverdibørsen á la Wonderful World

Hva slags verdi har naturen anno 2023? Hvordan skal vi tenke og handle verdifullt i omgang med naturen?

Det er Oscar Wilde som er kilden til ordtaket om kynikeren: «En mann som vet prisen på alt, men ikke verdien av noe.» Verdi er et begrep vi knytter til positive egenskaper og kvaliteter. Mye verdi er bra, mindre verdi er mindre bra. Men derifra blir det fort mer uklart. For andre enn økonomer er det ikke en gang opplagt at verdi er noe som kan og bør måles, da er man kan hende i stedet en kyniker. Men kan det være at vi i 2023 faktisk bør være kyniske nok til å prissette naturen? Innføre naturavgift? Hva slags konkrete tiltak kan faktisk gjøre noe med måten vi produserer og forbruker på, som står for 90% av alt naturtap?

Et fenomen kan ha iboende verdi bare ved å være det det er; egenverdi. Om verdien springer ut av et potensial til å realisere, snakker vi gjerne om instrumentell verdi. For naturens del i dag er nok de fleste enige om at presset mot naturen er kraftig på vei opp. Mange av interessene i naturen er sterke og frontlinjene harde. Verden har nettopp fått sin første naturavtale, 193 land har nedfelt et globalt mål om å stanse og reversere tapet av naturmangfold innen 2030. Minst 30% av land og hav skal bevares innen 2030. I dag er det lite samsvar mellom norsk naturpolitikk og Norges forpliktelser internasjonalt, kun 17% av fastlands-Norge og rundt én prosent av norske havområder, er vernet per i dag.

Det kalles på styresmaktene fra alle kanter, men hvor opplagt er det at naturen er over- eller underregulert?

Verdi har så mange perspektiv, tolkninger og innfallsvinkler. Vi vil forfølge disse i debatt og samtale med kunnskapsrike og kloke mennesker med ulik bakgrunn og posisjon. «Naturverdibørsen» får en oppfølger under Wonderful World - den nordiske festivalen for filosofi og vitenskap i Stavanger 1-4 juni 2023.

Samtaleleder og ordstyrer er Klaus Mohn, professor samfunnsøkonomi, rektor UiS, laksefisker og medlem i redaksjonskomiteen for KÅKÅnomics.

KJØREPLAN -

Først inviteres filosof Sigurd Hverven, aktuell med boka «Ville verdier. Naturfilosofi i menneskets tidsalder» opp på podiet til en innledende samtale om naturens verdi (10 min)

Deretter inviteres professor i bevaringsbiologi ved NMBU, Anne Sverdrup-Thygeson, og professor i miljøøkonomi ved UiS, og ekspert i verdisetting av natur og økosystem, Gorm Kipperberg, til en utvidet panelsamtale (25 min)

Før John Peter Hernes, høyrepolitiker og medlem av Stavanger bystyre siden 1988, og klima- og miljøverner i Extinction Rebellion og Nordisk ungdomsrepresentant for Nordisk ministerråd på naturtoppmøtet i Montreal, Jonas Kittelsen, møtes til ordveksling. (15 min)

VÆR VELKOMMEN!

Forrige
Forrige
2. juni

Byvandring gjønå Pedersgadå med Gunnar Roalkvam

Neste
Neste
2. juni

"Når de døde våkner" - erfaringer av kontakt med døde