Tilbake til alle arrangementer

Epidemiologi, virus og vaksiner

Hvordan blir virus til epidemier, og hva kan vaksiner faktisk gjøre med det?

Covid-19 viste oss ettertrykkelig, at på tross av den formidable vitenskapelige og medisinske utviklingen det siste hundreåret, må mennesket fortsatt være på beredt vakt overfor nye sykdommer. Selv om antibiotika har uskadeliggjort mange bakterieinfeksjoner og selv om visse virusnesten er utryddet, så marsjerer andre epidemier til alle tider rundt på jorden. HIV/Aids er fortsatt en stor utfording, influensa rammer Norge hardt hvert år, og den nære slektningen, SARS-COV-2, la altså ned hele verden i to-tre år.

Gjennom mange måneder og årmåtte vi jevnlig la oss informere og forsikre av de politisk styrte helsemyndighetene, som hver uke informerte om situasjonen, om fremskritt og nye tiltak. Nå, når pandemien regnes som influensa, har vi anledning til å reflektere og løfte blikket.

Hva var det, som skjedde? Hva er et virus, en vaksine, en epidemi? Hva kan og bør vi gjøre for å være forberedt til neste gang?

Foredrag ved Lars Kåre Kleppe, spesialist i infeksjonssykdommer, smittevernoverlege ved Stavanger Universitetssjukehus og leder av spesialitetskomiteen for infeksjonssykdommer i Den norske Legeforening. Han var en sentral aktør i Stavanger under koronapandemien, med formidling av kunnskap og status i pandemien.

Opponent TBA

Vert TBA

Forrige
Forrige
1. juni

Partikkelfysikk Q&A

Neste
Neste
1. juni

Kritikerens betydning for kvaliteten på offentlig uenighet?