Tilbake til alle arrangementer

Kritikerens betydning for kvaliteten på offentlig uenighet?

Har uenighetsfellesskapet implodert med SoMe? Er offentligheten woke til enighetsfellesskap og kanselleringskultur? Kritikk og anmelderi er uansett på vikende front i den tradisjonelle medieoffenligheten. Ja, har kritikken blitt overflødig? Flere undersøkelser viser at antallet anmeldelser og omtaler av litteratur, film, musikk, kunst og teater er halvert på bare halvannet tiår. Har en kommersielt orientert «anbefalingskultur» rett og slett tatt over?

Særlig unge velger nå sitt kulturkonsum på bakgrunn av anbefalinger og poengsummer man finner i større baser (Metacritic og Rottentomatoes), eller stoler på de tips algoritmene gir, på bakgrunn av det de vet om oss – og de kommersielle interesser som styrer dem. Rommet for meningsbrytning og debatt er blitt et annet, den bredere offentligheten har ikke lenger plass til diskusjoner om smak og estetisk vurdering. Hva betyr det for kvaliteten på vår offentlige uenighet?

Kritikk har tradisjonelt vært et startsted for journalister og skrivende mennesker – det er der mange begynner, det er der man øver seg i å skrive og debattere - og være uenig. For leseren har anmeldelsene ikke bare vært «kjøpsanbefalinger», men også noe å bryne sine egne synspunkter mot. Kritikken har alltid vært en arena for kranglefanter, og et sted å lære seg å debattere. Men hvis kritikk og debatt om kunstnerisk kvalitet og kulturell verdi ikke lenger har en plass i de redaktørstyrte mediene, hvor og hvordan skal vi da øve oss i å krangle og styrke uenighetsfellesskapet?

Innledning ved Eirik Vassenden, professor litteraturvitenskap, kritiker og forfatter, siste bok «Kritikerens spøkelse. Om kunsten å felle smaksdommer i det 21. århundret»

Paneldeltagere -

- Audun Lindholm, forfatter, redaktør i Vagant og redaktør for den nye antologien

- Danby Choi, journalist og redaktør av avisen/tidsskriftet «Subjekt», siste bok «Kanseller meg hvis du kan»

- Anna Kvam, kritiker og skribent, stipendiat i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo, politisk aktiv siden hun ble leder for Ungdommens bystyre i Stavanger som 16-åring

Moderator: Brita Strand Rangnes, førstelektor i engelskspråklig kultur og litteratur ved Universitetet i Stavanger

Forrige
Forrige
1. juni

Partikkelfysikk Q&A

Neste
Neste
1. juni

Epidemier - hva vet vi og hva vet vi ikke?