Tilbake til alle arrangementer

Hva er døden? (i dag og i fremtiden)

«En dag skal vi alla dø… men alla andra dagar ska vi det inte». Døden er noe av det verste vi kan forestille oss. Den kan innebære slutten på alt. På livet, bevissthet, og selve ens egen eksistens. Og for venner, familie og samfunnet går den som dør tapt. Samtidig er døden ingenting for oss. For der jeg er, er ikke døden, og der døden er, er ikke jeg, som Epikur sa.

Det finnes ikke-eksistens på begge sider av livet, både før vi begynte å eksistere og etter vi dør. Henger disse sammen på noen måte? Og hvor langt bør vi som samfunn strekke oss for å utsette døden og oppnå lange liv? Vi lever både et biologisk og et narrativt liv. Det biologiske livet tar slutt når hjernedødkriteriene oppfylles. Mens det narrative etterlivet får en oppsving i minnestunden. Cioran spurte jo også, med buddhistisk vri: Is it possible that existence is our exile and nothingness our home?

Hva vil moderne teknologi gjøre med livet og døden i fremtiden? I denne seansen reflekterer panelet over hva døden er og hvordan vi som samfunn bør forholde oss til døden, i dag og i en fremtid med teknologier som vil virke inn både på det biologiske og narrative livet. 

Vi har gleden av å by på et formidabelt panel. Vi tenker formatet er en fordypende samtale, som starter med at alle får to minutter innledningsvis til å pitche publikum sin forståelse av hva døden er. Og vi lover publikum anledning til Q&A til slutt.

I panelet -

- Carl Tollef Solberg, lege, filosof og førsteamanuensis ved Senter for medisinsk etikk, vant Zapffe-prisen i 2022, tildelt ERC-stipend fra EU til å forske på grunnlagsspørsmål omkring døden og populasjonsetikk

- Rupert Sheldrake, biolog, filosof og forfatter av mer enn hundre faglige artikler og ni bøker, inkludert The Science Delusion, tidl. director of Studies in Cell Biology og research fellow ved the Royal Society, fra 2005 til 2010 var han direktør for Perrott-Warrick-prosjektet, for studier av uforklarte evner hos dyr og mennesker, finansiert av Trinity College, Cambridge

- Audun Myskja, lege og forfatter, driver Myskja Senter for Livshjelp som tilbyr både skolemedisin og alternativ behandling, vunnet flere priser, inkl. Den norske legeforeningens Kvalitetspris, siste bok er «Naturlig smertefri»

- Espen Gamlund professor i filosofi ved Universitetet i Bergen, har skrevet bøker som «Hva er døden» og «Kunsten å moralisere», og nå sist «Takknemlighetens filosofi», aktiv formidler av filosofi, og er ofte å høre i NRK P2s Verdibørsen

Moderator TBA

Forrige
Forrige
31. mai

Norske tillitspatologier - en diagnose

Neste
Neste
31. mai

Ahmed Mamow Standup