Tilbake til alle arrangementer

Norske tillitspatologier - en diagnose

Vi skryter ofte av at Norge er er et samfunn der vi har stor tillit til hverandre. Men kan det bli for mye tillit? I fjor vår fyrte Eva Joly og Nina Witoszek av en bredside mot norsk naivitet med boka "Det blåøyde riket. Norske tillitspatologier". Timingen var perfekt - i etterkant av lanseringen har det rent over med eksempler på tillitsbrudd i politikken.

Solbrilletyveriet er vel mest en kuriositet, mer alvorlige saker kom på løpende bånd i løpet av året. Kulturminister Trettebergstuen gikk av etter å ha oppnevnt nære venner til viktige verv. Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) gjorde det samme med en nær venn. Ola Borten Moe gikk av som forsknings- og høyere utdanningsminister etter kjøp av våpenaksjer like før et regjeringsmøte om en milliardkontrakt som involverte samme våpenprodusent. Anniken Huitfeldt trakk seg som utenriksminister etter at ektemannen spekulerte i aksjer. Sindre Finnes drev utstrakt daytrading mens ektefellen Erna Solberg var statsminister, uten at det ser ut til å få konkrete konsekvenser for henne. Og sist, men ikke minst har to ministere klippet og limt ihop masteroppgavene sine. Selv om forsknings- og høyere utdanningsminister trakk seg, har hun i ettertid bagatellisert jukset fordi "klipping og liming er vel noe alle gjør".

Men det er ikke bare innen politikken at man kanskje har hatt for stor tillit. "Den mytiske norske tilliten mellom borgere og staten", som forfatterne kaller den, kan ha sine skyggesider. I denne første av to arrangement har vi invitert Eva Joly og Nina Witoszek til å gi en diagnose av den norske overtilliten.

Eva Joly er norskfødt fransk politiker og tidligere forhørsdommer. I 1990-åra spesialiserte hun seg som etterforsker i store korrupsjonssaker. Joly var medlem av Europaparlamentet fra 2009 til 2019 for Europe écologie–Les verts, søsterpartiet til MDG. I 2012 var hun kandidat til presidentvalget i Frankrike for samme parti.

Nina Witoszek er en polsk-irsk-norsk litteraturviter, kulturhistoriker og forfatter som har gitt ut en rekke bøker og faglige artikler. Hun er forskningsleder ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo, og direktør for Arne Næss-programmet for global rettferdighet og miljø ved UiO.

Kjetil Jacobsen er historiker. Han er professor i intellektuell historie ved Nord Universitet, Bodø fra 2015. Han var Henrik Steffens-professor ved Humboldt Universität Berlin 2011-2014.

Ordstyrer og flere deltakere TBA

PS! Andre del av Norske tillitspatologier arrangeres lørdag 1. juni kl 18.

Forrige
Forrige
31. mai

Verdens superkrefter - en vill historie om energi og sivilisasjon

Neste
Neste
31. mai

Hva er døden? (i dag og i fremtiden)