Tilbake til alle arrangementer

Oppvekstpatologier i det 21. århundre

Det snakkes mye om dagens barn og unge, og karakteristikker og diagnoser sitter løst. Men barne- og ungdomsgenerasjonene oppstår ikke i et vakuum, de formes av dagens foreldre, oppdragelsesstil og voksensamfunnet generelt.

Det sies at det trengs en landsby for å oppdra et barn, men i dag lever barna stort sett parallelle liv. Om du ikke har barn selv eller jobber med barn og unge, møter du dem sjelden. Fri lek i gatene er ukjent. Barnehage, skole og utdanning tar stadig mer av tiden. På fritiden blir de kjørt til og fra foreldrestyrte aktiviteter, med heiende foreldre ved sidelinjen. Samtidig har den digitale verden - en lovløs arena som voksne har lite og ingen kontroll over - preget livet deres i en så stor grad at de som er født etter 1996 bør kalles iGen, ifølge den amerikanske generasjonsforskeren Jean Twenge.

Og hva er grunnen til at så mange unge, spesielt jenter, rapporterer psykiske plager? Når så mye ut fra de fleste målestokker går rett vei, i ett av verdens beste land å bo i? Er det noe med voksensamfunnet og oppdragelsesstilen som ikke er helt sunt? Det er ingen tid jeg heller ville hatt barn i enn i dag, skriver forfatter Birger Emanuelsen i sin siste bok. Men er vi egentlig så sikre på at akkurat vi - i denne vesle lommen av tid og sted - har skjønt hva et barn er og gir dem en optimal oppvekst? Hvilke feiltakelser og misoppfatninger om barn og unge vil ettertiden dømme oss for?

I panelet:

Ole Jacob Madsen er professor i kultur- og samfunnspsykologi ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet flere bøker som tar opp problematikk knyttet til ungdom og psykisk helse og har i flere år deltatt aktivt i samfunnsdebatten om barn og unges livsvilkår.

Charlotte Lunde er lege, journalist og spesialist i barne- og ungdomspsykiatri. Hun har erfaring med leketerapi, har vært programleder for NRK barne-tv og har i samarbeid med Rådet for Psykisk Helse laget Pustepause, en gratis app for å håndtere stress og angst hos unge. Lunde ga i 2022 ut boka Lek og læring i et nevroperspektiv: Hvordan gode intensjoner kan ødelegge barns lærelyst sammen med nevrobiolog Per Brodal. 

Birger Emanuelsen er prisbelønt forfatter, hans siste bok er den kritikerroste Før de forsvinner - et forsøk på å forstå hva barn er (2024), som også leses på Wonderful Lesesirkel. Han er tidligere journalist, forlagsredaktør, rådgiver og taleskriver for regjeringen.

Ordstyrer TBA

Forrige
Forrige
1. juni

Meditation, Science and Spiritual Practices

Neste
Neste
1. juni

Yoga - fra indiske asketer til vestlige hipstere