Tilbake til alle arrangementer

Yoga - fra indiske asketer til vestlige hipstere

Yoga er kanskje Indias største kulturelle eksportartikkel, med eldgamle røtter i landets filosofi og religion. Det er funnet avbildninger av personer i lotus-stilling helt tilbake til Indus-sivilisasjonen som tok til 3000 år fvt, og de eldste vedaene fra ca 1500 fvt. taler med ærefrykt om såkalte "keshins", omvandrende asketer med mystiske krefter.

Rundt 500-tallet opererte Buddha i et miljø der asketiske øvelser og meditasjon var vanlig, og Aleksander den stores tropper møtte med forbauselse halvnakne, langhårete asketer i de indiske skogene. Senere sveipet den hemmelighetsfulle tantriske bevegelse over det indiske kontinent, og preget både hinduismen og buddhismen med kraftfulle teknikker og et fokus på kroppens psykiske energier. Hatha-yogaen legger stor vekt på stillinger, renselse og perfeksjon av kroppen.

Det er en lang reise fra indiske eneboere i skogene til treningssentre i vårt postmoderne vestlige samfunn. Men hva er yoga egentlig? Hvilke ulike former finnes, og hvordan har yogaen blitt endret i møtet med vestlig selvutviklingskultur? Opprinnelig var det en religiøs disiplin, en frelsesmetode, og hang sammen med utvikling av overnaturlige evner. Kan yoga fungere som ren trim og avspenning, eller følger spiritualitet og et hinduistisk eller buddhistisk verdensbilde med på lasset?

Vi har invitert eksperter på yoga til en prat om yogaens røtter, dens vesen, dens farer og muligheter, og kanskje vi nærmer oss et svar på hvorfor den har blitt det verdensomspennende fenomenet man ser i dag.

I panelet:

Knut A. Jacobsen, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Han har skrevet en rekke bøker og artikler om indiske religioner og religiøsitet på prestisjetunge internasjonale forlag, blant annet Yoga in Modern Hinduism (2020). Jacobsen er redaktør for Brill's Encyclopedia of Hinduism (7 bind, 2009-2023) og Routledge Handbook of Contemporary India (2023).

Viggo Johansen driver yogalærerutdanning i Oslo og holder kurs i mindfulness og mental trening over hele Europa. Johansen har hovedfag i filosofi ved Universitetet i Oslo og tre års videreutdannelse i kognitiv terapi ved Sct. Hans Hospital i Roskilde, Danmark. Han levde som buddhistmunk i fire år fra tidlig ungdomsalder.

Bodil Mauritzen er utdannet sivilingeniør, sertifisert Iyengar Yoga lærer og Ayurveda konsulent. I 2004 startet hun YogaYoga, der hun underviser. Mauritzen driver også podcasten «Yoga og andre indiske saker». I 2022 gikk hun delvis tilbake til Tec-bransjen og jobber som teamleder i Cegal. Hun er opptatt av hvordan spiritualitet utøves i dag.

Forrige
Forrige
1. juni

Oppvekstpatologier i det 21. århundre

Neste
Neste
1. juni

Dark Energy