Tilbake til alle arrangementer

Teknologiens store vitenskapsteoretikere - Tema: Effektivitet

Denne våren kommer professor Lars Nyre med boka «Teknologi. En teoretisk innføring». Her presenteres alle de viktigste filosofene og teknologiteoriene, fra Aristoteles og Bacons «teknologioptimisme» for bedre å dominere naturen, til singularitetens transhumane teoretikere i vår tid, slike som Donna Haraway, Nick Boström og Ray Kurzweil.

Vi har invitert Lars Nyre til å lage en serie på tre miniforedrag og Q&A, hver gang med to fagportrett av teoretikere som gjerne er i opposisjon til hverandre i samme epoke, om et viktig tema fra teknologiens vitenskapshistorie. Vi konsentrerer oss om 1900- og 2000-tallet.

Effektivitet styrer alt. Jacques Ellul (1912-1994) var en fransk sosiolog og katolsk prest. I boken The Technological Society (1964) sier Ellul sier at moderne teknologi utvikler seg mot stadig større effektivitet. Det er ingenting vi kan gjøre med det. Alle nye løsninger som er mer efffektive enn de gamle, vil bli valgt. Selv om Ellul er en pessimist, har han samme forståelse av hva teknologi er som optimisten Herbert Simon.

Vitenskapelig design av maskiner. Herbert Simon (1916 - 2001) var en amerikansk informasjonsviter og økonom. I boken The Sciences of the Artificial (1969) sier han at vitenskapen må rigges til slik at den kan gjøre moderne teknologi stadig mer effektiv og nyttig. Simon er svært positiv til teknologiutviklingen, samtidig som har den samme grunnleggende forståelsen av teknologi som pessimisten Ellul.


Serien foregår torsdag til lørdag, 30. mai til 1. juni -

Torsdag kl 15:30: Effektivitet - Jaques Ellul og Herbert Simon.
Fredag kl 15:00: Eksistens - Hannah Arendt og Martin Heidegger.
Lørdag kl 15:00: Kyborg - Donna Haraway og Nick Boström.


Serien er slik en miniversjon av bokas ambisjon om å være en verktøykasse av teorier og perspektiver for den som ønsker å få en bedre forståelse av teknologiutvikling og av teknologier og vårt forhold til dem.

Miniforedrag med Lars Nyre, professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Han underviser i medievitenskap, journalistikk og medie- og interaksjonsdesign ved UiB, og er sentral i undervisning og forskning i Media City Bergen. Nyre er ekspert på mediedesign, innovasjonsteori og utforsking av ny teknologi for journalistikk og medievirksomhet.

Kommentator og vert er Roald Kommedal, førsteamanuensis Miljøteknologi, Institutt for Kjemi, Biovitenskap og Miljøteknologi, UiS

Forrige
Forrige
30. mai

Workshop i selvledelse og tilstedeværende ledelse

Neste
Neste
30. mai

Gamle kjerringer som bråker