Tilbake til alle arrangementer

Skjønnheten i kaos - å jorde den teoretiske fysikken

Mange begrep i den moderne fysikken kan være vanskelige å forstå og passe inn i hverdagens menneskelige erfaring av verden og virkeligheten. Partikell eller bølge? Rom og tid. Bølgefunksjoner og rommets krumming.

Samtidig går det ikke an å ignorere den moderne fysikkens bravader, for den ligger til grunn for all teknologisk utvikling i det 20. og 21. århundret. Som brukere og utviklere av fremtidens teknologi må vi forholde oss aktivt og konkret til verden, selv når den ikke oppfører sig som vi er vant med. Analogier til mer velkjente begreber kan være nyttige for at utvikle en intuisjon for fysiske fenomener, og bygge bro mellem hverdagens oppfattelse og de lovmessighetene, som ligger til grunn.

Wonderful World mener alle skal kunne vandre gjennom dette underlige livet og kunne ta del i gleden ved å se alle sporene av universets aller dypeste hemmeligheter. Vi har derfor invitert Julia Ravanis til festivalen for å ta den teoretiske fysikken ned på jorden, ved å sammenligne den med våre menneskelige erfaringer.

Foredrag ved Julia Ravanis, Ph.D. candidate of Theoretical Physics at Chalmers University in Gothenburg, author of the book «Skjønnheten i Kaos». She is well-known science communicator, appearing in written, broadcast and digital media.

Opponent er Anders Kvellestad, Associate Professor of Physics at the University of Oslo, in the field of particle physics phenomenology. A well-known communicator of science in written and broadcast media, he is a regular contributor to Abel’s tårn on the topics of quantum mechanics and particle physics.

Vert TBA

OM BOKA -

«Finstemt om den teoretiske fysikken. Det er et kunststykke å trekke paralleller mellom eksotiske fenomener i universet, som svarte hull og mørk materie, med velkjente følelser som lengsel og frustrasjon – og det uten å virke påtrengende. Dette klarer den svenske forskeren Julia Ravanis. I sin debutbok sammenlikner hun den teoretiske fysikken med menneskelige følelser som kjærlighet og begjær. Og allegoriene hennes er livfulle.» 
– Arne Dvergsdal, Dagbladet

Forrige
Forrige
1. juni

Hva lærte vi egentlig av Covid-19?

Neste
Neste
1. juni

Fremtidens kulturjournalistikk?